Eczacı Kooperatifleri Geleceğe Güvenle Bakıyor

Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği (TEKB)  Genişletilmiş Yönetim Toplantısı, iki önemli konuğun katılımıyla 10-11 Eylül 2018 tarihlerinde İstanbul’da yapıldı. Eczacı kooperatiflerinin 2018 yılının ilk yarısının değerlendirildiği toplantının gündeminde, İlaç ve Eczacılık alanındaki gelişmeler ve mevcut ekonomik gelişmeler vardı.

Türkiye çapında faaliyet gösteren aktif eczacı kooperatiflerinden İstanbul, Bursa ve Güney Eczacı Kooperatiflerinin Yönetim Kurulu üyeleri, delegeleri ve yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşen Genişletilmiş Yönetim ve Ekonomi Masası Toplantısına ilk gün; İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut ile Akademisyen, Ekonomist ve Yazar Prof. Dr. Emre Alkin konuk oldu.

10 Eylül 2018 tarihinde Renaissance Polat İstanbul Otel’de saat 14.00’te başlayan toplantının açılışında konuşan Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ecz. Sait Yücel, Eczacı Kooperatiflerinin Yönetim Toplantısında, iki değerli konuğu ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, toplantının Eczacı kooperatiflerinin çalışmalarına yapacağı katkının önemine dikkat çekti.

Konuşmasında Tüm Eczacı Kooperatiflerinin yürüttüğü çalışmalara değinen Yücel, kooperatiflerin 2018 yılının ilk altı aylık verilerinin oldukça sağlıklı olduğuna değinerek” kooperatif çatısı altında örgütlü ve bir arada olan eczacılar geleceğe güvenle bakmaktadır” dedi ve özetle şu bilgileri paylaştı:

30 Haziran 2018 itibarıyla üç kooperatifimiz: 11 bin 244 eczacı ortağı, 2 bin 665 çalışanı ile iki milyon TL’ye yaklaşan aktif büyüklüğe sahip. Kooperatiflerimizin satışlarının toplamı 4.5 milyar TL’dir ve 2018 yılının ilk altı ayında % 20’ye yaklaşan Pazar payına sahiptir.

Başkan Yücel, yürütülen çalışmalar ve oluşan rakamların düzenli olarak gerçekleştirilen bu tür toplantılarda değerlendirilerek gerekli uygulamaların zamanında hayata geçirildiğini kaydederek bu da geleceği planlamamıza ışık tutuyor dedi.

Yücel’in açıklamalarının ardından, TEKB önceki başkanlarından Ecz. Mustafa Turunç, Ecz. Abdullah Özyiğit ve Bursa Ecza Koop Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Recep Görmez ile TEKB Denetleme Kurulu Üyesi Ecz. Ali Ünal söz alıp kürsüye gelerek gündeme ilişkin görüş ve önerilerini dile getirdiler.

Toplantı,  verilen aranın ardından Akademisyen, Ekonomist ve Yazar Prof. Dr. Emre Alkin’in “Yaşanan Ekonomik Konjonktürün Değerlendirilmesi, Beklentiler” başlıklı sunumuyla devam etti. Profesör Alkin, söyleşi biçiminde gerçekleşen sunumuna Türkiye’nin birinci gündem maddesi olan ‘Ekonomik Konjonktür’le başladı. Ani kur yükselişiyle yaşanan fiyat artışlarının bir ekonomik krize işaret ettiğini vurgulayan Alkin, bu krizin daha önce yaşanan krizlerden farklı olduğunu ifade ederek “ şu an yaşanan ekonomik gelişmeler doğrudan reel sektörü etkileyecek, bu alanı yeniden şekillendirecek” dedi. Profesör Alkin, toplantıya katılanların soruları doğrultusunda ortaya çıkacak olası gelişmeleri, kurumların ve bireylerin neler yapabileceğini ise şöyle özetledi: Harcama önceliklerimiz değişecek. Yatırımlarımızı minimize edeceğiz. Var olan güçlerin birleşmesi gerekli, yani iş ve meslek birlikteliği olan insanların konsolide edilmesi gerekiyor. Daha sonra toplantıya katılanların sorularını ayrı ayrı cevaplayan Prof. Dr. Emre Alkin,  sözlerini “bu krizi de öncekilerde olduğu gibi elbette atlatacağız ancak, sonuçları diğerlerinden farklı olacak” diyerek sonlandırdı.

Toplantıda daha sonra, Eczacı Kooperatiflerinin konuğu olarak toplantıya katılan Türkiye İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut ‘İlaç Sanayinin Mevcut Durumu ve Geleceğe Bakış” başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi. İlaç ve Eczacılık alanında yaşanan son gelişmeleri, mevcut ekonomik konjonktür ışığında irdeleyen Barut “ Türkiye İlaç Sanayi doğru yolda ilerliyor” diyerek başladığı sunumunda özetle şu konuların altını çizdi.

Bir ülkede ilaç endüstrisinin varlığı; hem insan yaşamını doğrudan etkileyen sağlık ve tedavi hizmetleri sunması hem de yüksek katma değer, ileri teknolojiye dayanan yapısı nedeniyle stratejik ve ekonomik olarak kritik önemdedir. Ülkemizde gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek potansiyele sahip bir ilaç endüstrisi vardır. Köklü geçmişimiz, üretim deneyimimiz, nitelikli insan kaynağımız ve ihracat gücümüz potansiyelimizi besleyen en önemli unsurlardır. Bugün 11 binden fazla ürünü, uluslararası standartlarda üretim gerçekleştiren 75 tesis, 10 hammadde üretim tesisi, Akredite edilmiş 29 Ar-Ge merkezi, yaklaşık 500 kuruluş 35 bin çalışanıyla 160’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.

Sunumunun ardından güncel gelişmelere de değinen Nezih Barut, gelen sorular doğrultusunda; İlaç fiyatlarının reel kura göre hesaplanmasının ve zamanında fiyat belirlemenin önemine dikkat çekerek, sanayinin sağlıklı biçimde yoluna devam edebilmesi için yerli üretimin teşviki ve yerelleştirmenin gerekliliğini vurguladı ve hammadde fiyatlarının ciddi bir biçimde arttığını söyleyerek, Kamu Kurum Iskontolarının azaltılmasının gerekliliğine işaret etti.

İki önemli konuğun sunumuyla başlayan Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği (TEKB)  Genişletilmiş Yönetim Toplantısı’nın ikinci günü, 11 Eylül 2018 tarihinde İstanbul Eczacılar Kooperatifi’nde gerçekleştirilen ‘Ekonomi Masası’ ile devam etti. Birim Eczacı kooperatifleri yönetici ve ilgili çalışanlarının katıldığı toplantıda, kooperatiflerin yılın ilk altı ayında yapılan çalışmalar değerlendirildi. Kooperatiflerin mali ve ekonomik tablolarının da gözden geçirildiği toplantının kapanışında konuşan TEKB Başkanı Ecz. Sait Yücel, kooperatiflerin yılın ilk yarısına ilişkin verilerin oldukça sağlıklı olduğunu, söyleyerek “ son günlerde yaşanan ekonomik gelişmeleri yakından takip ediyor ve gerekli tedbirleri alıyoruz” dedi ve geleceğe güvenle baktıklarını sözlerine ekledi.

" Kanaatim odur ki birleşmede muhakkak suretle kuvvet vardır. Kooperatif yapmak maddi ve manevi kuvvetleri, zeka ve maharetleri birleştirmektir. " M. Kemal ATATÜRK
DUYURULAR
HABERLER
ETKİNLİKLER
BASIN KÖŞESİ
İZ BIRAKANLAR
BAŞKANDAN