Yönetim Kurulu Başkanımız Ecz. M. Sait YÜCEL'in Mesajı

26 Haziran 2019 yılında yaptığımız TEKB Genel Kurulu’ndan bu yana yaklaşık olarak iki yıl geçmiş durumda. Bu dönemde TEKB ve Ankara Ecza Koop başkanlıklarını yapan Ecz. Atilla Uzgören, TEKB ve Ankara Eczacılar Kooperatifi Yönetim ve Denetleme Kurulu üyeliklerini yapan Ecz. Ali Ünal’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşadık. Kendilerini saygı ve minnetle anıyoruz.

2020 yılında Dünyayı ve ülkemizi derinden etkileyen bir pandemi salgını ile karşı karşıya kaldık. Covid-19 nedeniyle kaybettiğimiz meslektaşlarımız ve sağlık çalışanlarımız oldu. Kendilerine rahmet, camiamıza başsağlığı diliyoruz.

Bu geçen süreçte Edak Eczacılar Kooperatifi, Ege Eczacılar Kooperatifi, İlaç Fiyat Kararnamesi, İlaç dışı ürünler ve yeni dönem TEKB yapılanması konuları gündemimizde oldu.

2019 yılı Genel Kurulu’nda faaliyeti durdurulan Edak Eczacılar Kooperatifimizin sektöre olan taahhütlerini yerine getirilmesi ve son dönem Yönetim Kurulu üyeleri üzerindeki yürüyen karşılıksız çek davalarının sonlandırılması ve bölgede gerekli olan bir Ecza Kooperatifi sürecinin başlaması için Ege Eczacılar Kooperatifi projesi oluşturuldu. Ancak Ege Eczacılar Kooperatifinin, gerek Sigorta şirketlerinin gerekse İlaç sektörünün başlangıçta verdiği sözlerini yerine getirmeyip ilaç akışının sağlanmaması nedeniyle kurulacak yapının ortağı eczacılara sağlıklı bir ilaç dağıtım hizmeti sunamayacağı netleşince TEKB yönetimi, TEB ve Eczacı Odaları ile görüşerek bu projeyi durdurmak zorunda kaldı.

Ege Bölgesinin Türkiye Ecza Kooperatifçiliği hareketinin başladığı bir bölge olması, eczacıların yeniden bir Ecza Kooperatifi kurulması konusunda istekleri ve verdikleri destek, ayrıca ecza kooperatiflerimizin TEKB çatısı altında Türkiye’nin her bölgesine eczacı kooperatifi hizmetinin verilmesi konusunda ki stratejileri çerçevesinde, Bursa ve İstanbul Eczacılar Kooperatifi’nin bölgede şube açarak çalışmaya başlamasına karar verildi.Bölgede Ecza Kooperatifçiliği hareketinin yeniden başlamasıyla, eczanesinde katledilen Medak Ecza Kooperatifi kurucusu Ecz. Neşe Gülersoy, Bursa Eczacılar Kooperatifi kurucusu Ecz. Naci Doğan ve erken yaşta kaybettiğimiz Edak Eczacılar Kooperatifi Kurucusu ve Başkanı Ecz. Nur Işık Boyacıgiller’i unutmadığımızı, emeklerine sahip çıkarak yaşatmaya çalıştığımızı belirterek bir kez daha saygıyla anıyoruz.

Bursa ve İstanbul Eczacılar Kooperatifi adım adım tüm Ege bölgesinde kooperatif hareketinin etkinliğinin artması için çalışmalarını sürdürmektedir.

Bu çalışmalar sürerken TEKB olarak bir yandan da, Edak Eczacılar Kooperatifi Yöneticileri üzerinde oluşabilecek ceza davalarının kalkması yönünde gerek sigorta şirketleri gerekse İlaç sanayi ile görüşmelerimiz sürmektedir.

Bildiğiniz gibi İlaç Fiyat Kararnamesi 2004 yılında yürürlüğe girmiş ancak o dönemden bugüne İlaç fiyat kademlerinin değişmesi konusunda bir uygulama olmamıştır. Geçen 15 yılda İlaç Pazarında %17’ler seviyesinde olan 4 ve 5 kademe ilaç oranı, bugün %35’lerin üzerine çıkmış durumda. Bu ürünlerde dağıtım kanalı kar oranlarının yetersiz (%4 ve %2) olması ve vadelerinin kısa olması, Ecza Kooperatiflerimizi ekonomik olarak ciddi bir biçimde etkilemektedir. Bu nedenle 2019 ve 2020 yılında, TİTCK,  Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve TEB ile görüşerek ve hazırladığımız raporları sunarak bir düzenleme yapılmasını istedik. İlaç Fiyat Kararnamesinin “İlaç Fiyat kademeleri arasındaki hadleri Devlet İstatistik Enstitüsü bir önceki yılın Kimyevi Ürünler Toptan Eşya Endeksi artış oranı ve tıbbi ürünlerin son 3 yıllık toplam satışlarının dağılımını dikkate almak suretiyle yeniden belirlemeye Sağlık Bakanlığı yetkilidir” şeklinde olan 10 maddesinin yaşama geçirilmesini istedik.  Gerek bu maddeye göre, gerekse artan döviz kuru hesaplandığında ilaç fiyat kademelerinin belirlenmesinde yaklaşık olarak  %350 – 400 arasında bir artış gerektiği ortaya çıkmaktadır. Tabi aynı durum eczaneler içinde geçerlidir. 2021 yılı içinde TEB ve TEKB olarak bu çalışmalardan bir sonuç elde etmeyi umuyoruz.

Ayrıca 2005 yılında SGK eczanelerinin kapanması, mensuplarının ilaçlarını serbest eczanelerden karşılanması konusunda Maliye, Çalışma, Sağlık Bakanları, TEB, İ.E.İ.S, AİFD ve TİS arasında yapılan protokol görüşmelerinde, prensip olarak İlaç satış vadelerinin SGK’nın eczanelere ödeme vadesi olan 90 gün olması benimsenmişti.

Ancak aradan geçen sürede piyasaya yeni çıkan ürünler başta olmak üzere bir kısım firmalar bu vadeleri peşin, 30 ve 60 gün olarak uygulamaya başladılar. TEKB olarak birim Ecza Kooperatiflerimiz ile yaptığımız çalışma sonucunda vadeleri geri çeken ilaç firmalarını bir yazı ile uyardık. Vadelerin 90 güne çıkartılmasını istedik. Bu konuyu da yakından takip ediyoruz.

Yaşanan Pandemi süreci nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasakları, hasta ve tüketicilerin yüz yüze temastan kaçınmak istemeleri dijital alanı öne çıkardı. Evde kalmak zorunda kalan kişilerin özellikle gıda takviye edici ve bağışıklığa karşı ilaçlar, vitamin preparatlarını serbestçe internet satış sitelerden temin etmeleri, ilaç dışı ürünler dediğimiz alanın giderek eczane dışına çıkma oranlarının yükselmesine sebep oldu.

Tarım Bakanlığı’ndan ruhsat alan üretim yerlerinin ve etken madde oranlarının sağlıklı denetlenmemesi nedeniyle sahte ürünlerin piyasalarda artması sonucunu getiren bu sistemin değişmesi ve hastaların İlaç Dışı Ürünleri serbest eczanelerden Eczacı danışmanlığında alabileceği daha sağlıklı bir düzenleme yapılması konusunda TEB, Eczacı Odaları ve İlaç Sanayi ile ortak bir proje oluşturarak çalışmalara başladık. Amacımız İlaç Dışı ürünler ile ilgili yeni bir yönetmelik hazırlanması ve bu alanın denetim altına alınarak serbest eczanelerden tüketicilere sunulmasının kurallara bağlanmasıdır.

2019 ve 2020 yıllarında İlaç Firmalarına dönük TEKB tedarikçi toplantıları düzenleyerek Birim Ecza Kooperatiflerinin yıllık çalışmaları ve geleceğe dönük projelerini paylaştık.

Türk Eczacılar Birliği Genel Kurul ve Bölge toplantılarına katılarak TEKB ve Ecza Kooperatiflerimizin çalışmaları konusunda bilgilendirmeler yaptık.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından Ankara’da düzenlenen Türkiye Kooperatifçilik Fuarına stant açarak katılım sağladık.

Milli Kooperatifler Birliği Genel Kuruluna TEKB delegesi üyelerimiz ile katıldık. Delegemiz Ecz. Nevzat Ergen Birlik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak bizi temsil etmektedir.

Elazığ ve İzmir’de yaşanan deprem felaketinde TEKB ve Birim Ecza Kooperatiflerimiz olarak bölge Eczacı Odalarımızdan gelen istekler doğrultusunda yardım paketleri oluşturduk. Geçmişte olduğu gibi bugünde TEKB ve Eczacı Kooperatiflerimiz zor günlerde eczacılarımızla ve bölge insanları ile dayanışma içerisinde oldular.

  • TEKB’nin geçmiş döneminde yaşananlardan çıkartılan sonuçlar
  • TEKB’nin Kuruluş amacı,
  • Gelecekte bizleri neler bekliyor. Nasıl bir TEKB istiyoruz ?

Konularını ele aldığımız Haziran 2019 tarihinde Ecza Kooperatiflerimizin yöneticileri ile birlikte yaptığımız çalıştayımızda, sizlerin dile getirdiği görüşleri değerlendirdik ve buradan çıkarttığımız sonuçlar ışığında, önümüzdeki süreçte yeni bir TEKB yapılanması konusunu gündemimize aldık. Genel Kurulumuz bitiminde oluşturduğumuz bir çalışma grubu ile birlikte TEKB yapılanma projesini hızlı bir şekilde bitirerek yaşama geçirmeyi planlıyoruz.

Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği, Birim Ecza Kooperatiflerimizin Türkiye’nin her bölgesine hizmet götüreceği,  TEB, Eczacı Odaları ile birlikte bağımsız serbest eczane yapısının güçlenmesini sağlayacak projelerin yaşama geçeceği daha sağlıklı günlerde yan yana olmak dileğiyle Saygılar sunuyoruz.

Ecz. M. Sait YÜCEL

Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği

Yönetim Kurulu Başkanı

" Kanaatim odur ki birleşmede muhakkak suretle kuvvet vardır. Kooperatif yapmak maddi ve manevi kuvvetleri, zeka ve maharetleri birleştirmektir. " M. Kemal ATATÜRK
DUYURULAR
HABERLER
ETKİNLİKLER
BASIN KÖŞESİ
İZ BIRAKANLAR
BAŞKANDAN